Dagens frulle

Filmjölk med hemmagjord müsli, hackat äpple & kanel.

 

Till detta åt jag en macka med keso, skinka & tomat + kiwi. Det var gött! Nämnde jag att äpplet just hade plockats på trädet utanför? Lyx!


Fruitus Organic Mixed Berry & Oat Bar

Jag är, efter att ha blivit matad med bars som min farmor tog med från England när jag var liten - därifrån kommer även min Weetabix-kärlek - ett riktigt barsfreak. Men utbudet i Sverige är ju lite mer begränsat utbud än i England, och de bars jag har testat (Eat Natural's Almond, Apricots & Yoghurt Coating och Special K Bliss) smakar godis. Och det är ju jättebra om det är godis man vill äta, men när jag äter bars brukar det vara för att jag vill ha ett snabbt mellis.


Senast testade jag i alla fall
denna, "Fruitus Organic Mixed Berry & Oat Bar" - och det låter ju gott! Väldigt bråttom hade jag, och hann inte kolla speciellt mycket vad som var i. Den smakade... som havregryn mixat med lite torkad frukt och fruktjuice. Inte speciellt gott. Bars enligt mig ska vara knapriga, helst med lite nötter och frön och kanske lite bitar av torkad frukt.
På paketet lockar de även med "1 portion of fruit in every bar" - om jag vill få i mig en frukt så äter jag väl en frukt och inte en bar? Jaja, jag får fortsätta mitt sökande.

Hemgjord müsli


Filmjölk med hemgjord müsli, hackat äpple & skivad banan.

Dagens frukost blev riktigt lyxig! Eller är det bara jag som tycker att hemgjord müsli är riktig lyx? Förut hade vi alltid det hemma, för det är superenkelt att göra, men sen kom jag av mig. Nu har jag i alla fall gått och suktat efter det ett tag, så igårkväll tog jag mig i kragen.
Jag brukar utgå ifrån Annas recept i Kärlek, Oliver & Timjan, men igår var det många ingredienser som fattades så jag trixade lite med receptet. För en gångs skull blev det lyckat! Extra mycket valnötter i brist på solrosfrön, helt bovete som ger lite extra krispighet och rågkross för något att tugga i. Sötad med lite honung och rostad i ugnen!

(Här finns grundreceptet)

Frukostnarkoman


A-fil med Aktiv Müsli Tranbär & Aprikos + persika. Juice. (Äggmacka)

Idag testade jag en ny müsli, Aktiv Müsli. Tyckte dock inte att den var sådär fantastiskt god - det var några flingor i som påminde alldeles för mycket om cornflakes, och så var den inte sådär krispig som jag vill ha den. Men smaken var i alla fall god, så jag kommer inte behöva pina i mig den i alla fall.

Dagens frukost

Filmjölk med päron, torkade aprikoser och pumpakärnor. Juice. Mackor med smör, ost & tomat.

En vardagsfrukost. Då blir det inte så snygga bilder... Men det här är dagens frukost i alla fall, det var väldigt gott. Päron, aprikos och pumpafrön är en god kombo (annars kan man ta hallon, det är nästan ännu godare). Några fler kommentarer på detta har jag dock inte.


Fallande löv av Stig Lindberg



Har man en matblogg får man väl blogga om koppar? Denna bild är ju uppe på blogg.se's startsida, men jag var tvungen att lägga upp den jag med. Gud vilka snygga! Såna skulle jag inte tacka nej till att dricka min varma mjölk i på kvällen.

(Vadå, man kan väl inte alltid säga "dricka kaffe"?)


Måndagsfrukost


Filmjölk med Paulúns Kakao- & Russin müsli + blåbär.

Mycket Paulúns här på bloggen just nu - men den müslin är god! Speciellt kakao och russin, de andra är inte lika goda. Till detta åt jag en kiwi och två skivor (man måste ju äta upp det snabbt...) av det mest misslyckade bröd jag gjort på länge. Hur kan man misslyckas så fatalt?

(Jag börjar halv elva på måndagar, det är därför jag har tid för sånt här.)

Receptet på körsbärsmuffins...

... kan nu hittas här. Hade lagt in det bland alla mina andra recept, och när jag sen letade efter det kom jag självklart inte ens på tanken att jag skulle ha kunnat lagt det på ett smart ställe.

Morgonmål


Filmjölk, Paulúns Blåbär- & Vaniljmüsli & Apelsin. Kiwi.

Till frukost idag blev det detta + macka. Jag måste föresten erkänna att jag blir lite generad när folk säger att de klickar in sig på min blogg för att bli inspirerade - jag kan tänka mig mer inspirerande saker än filmjölk, müsli & frukt. Förlåt för att det är så himla mycket såna bilder förresten, men jag tycker verkligen att filmjölk är perfekt på morgonen, och jag är inne i en müsliperiod just nu.
Fast jag varierar mig mer än vissa andra såklart - min pappa har ätit en halvliter fil med skivad banan & müsli i hela sitt liv... och aldrig tröttnat.

Frukost


Filmjölk med Paulúns kakao- & russinmüsli & persika.

Dagens frukost blev detta plus kiwi och macka. Det har inte varit så mycket uppdatering här på sistone, och förklaringen är helt enkelt att jag börjat skolan. Gymnasiet dessutom! Det är himla kul, men vissa saker kommer ju i kläm, som t.ex. bloggandet. Jag kommer självklart att försöka blogga så mycket jag hinner/orkar, men det finns som sagt inte lika mycket tid (eller lust) för det just nu.

PS. Det låter kanske lite konstigt med kakao till frukost, men det är smashing gott! Inte sött som chokladpuffar, utan bara... choklad. Ja, jag älskar choklad! Men vem gör inte det?

Maffiga körbärsmuffins



Tidigare i veckan hjälpte jag min farmor att plocka körbär, och sen komponerade vi ihop ett eget recept på körsbärsmuffins. Riktigt lyckat! Och när jag har hittat den lilla, lilla lappen jag skrev upp receptet på lovar jag att lägga upp det här...


Ingredienser, 12 st.
50 urkärnade körsbär
1 dl socker
2 dl bubbelvatten
2 ägg
1 tsk bakpulver
3 ½ dl vetemjöl
½ dl havregryn
35 g smält smör + 60 g rapsolja

Blanda ihop alla ingredienser förutom körsbären och häll i formar. Lägg ca 5 körsbär i varje form.
Ställ in i ugnen på 225° i ca 25 minuter. Ta ut och njut!

Potatislimpa



Min mamma tycker att jag gör alldeles för grova bröd, så förra veckan testade jag att göra ett lite ljusare surdegsbröd. Och trots att jag inte alls är förtjust i ljust bröd i vanliga fall var det här riktigt gott! Och det är ju alltid bra med variation. Receptet kommer från Pain de Martin. Såklart.


Ingredienser, två stora bröd
Dag 1, kväll
100 gram rågsurdegsgrund
380 gram ljummet vatten
180 gram rågmjöl

Blanda i en rymlig bunke, täck över och låt stå över natten (gärna lite varmt).

Dag 2, morgon
Gårdagens blandning
300 gram kokt, mosad potatis
200 gram filjmölk
50 gram varmt vatten
600 gram vetemjöl special
100 gram rågmjöl
50 gram honung
25 gram havssalt
3 tsk kummin

Rosta kumminfröna i en torr stekpanna. Blanda sen alla ingredienser (jag använder degkrokar på en elvisp). Täck över och låt stå tills den har blivit dubbelt så stor, ca 3-5 timmar.
Dela på degen och forma till två limpor på ett bakbord. Låt jäsa 1½ till 2 timmar. Sätt på ugnen på 275° i god tid med en plåt i mitten och en på nedersta hyllan.
Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk temperaturen till 250°. Efter 15 minuter sänker du till 200° och vädrar ut ångan från isbitarna. När bröden stått inne totalt 35-40 minuter är de klara.

Frukost


FIlmjölk med knäckebröd & svartvinbär. Apelsinjuice.

Tyvärr har jag varit lite lat nu när jag inte haft något internet, och inte tagit några frukostbilder... men det här åt jag för ungefär en vecka sedan. Internet funkar fortfarande inte, bara det trådlösa, men jag får börja lägga över bilderna på min lilla MacBook så ska det funka ändå. Idag åt jag macka, kokt ägg och blåbärssmoothie till frukost. Det var gott. Jag försöker ta vara på de sista sommarlovsdagarna nu - går ut på morgonen och plockar blåbär i skogen att ha på morgonfilen, lite lyxigt sådär - för jag börjar faktiskt skolan på måndag. Gymnasiet! Ni kanske tycker att jag är en tönt som ser fram emot det, men det ska bli riktigt kul. Fast lite läskigt också - såklart.

Inget internet

Tyvärr verkar min stationära dator inte komma så väl överens med internet just nu, vilket gör mig inkapabel till bloggning med bilder - och det gör ju min sorts bloggning rätt så menlös. Men så fort det problemet är löst har jag både frukostbilder och recept på maffiga körsbärsmuffins att bjuda på. Håll ut!

RSS 2.0