Dagens frukost


Naturell yoghurt med Paulúns müsli & nyplockade krusbär.

Krusbär var faktiskt ingen hit. Jag gillar att ha mindre bär i filen, så att man kan få något med varje tugga... eller blåbär, så att man kan mosa dem så yoghurten blir helt blå! Nej, krusbär ska man göra fool på tycker jag. Det är en sorts glass som min farmor brukade göra när jag var liten, och herregud vad det var gott.

Gårdagens frukost


Weetabix med mjölk, svarta vinbär & svartvinbärssylt.

Som sagt funkar vårt internet sådär just nu, vilket är lite tråkigt när jag faktiskt tar bilder. Men i alla fall - det här åt jag till frukost igår, som vanligt med macka och juice till. Jag hoppas att ni inte tycker att det är tråkigt att jag inte tar kort på dom förresten, för grejen är att jag sällan gör hela frukosten samtidigt längre, och så tycker jag ändå att mackor är så tråkiga att jag skippar att ta kort på dem.
Det här var i alla fall gott. Riktigt längesen jag åt weetabix. Om ni inte har testat - gör det!

Fika


Kanelbulle & cappuccino.

Jag kunde tyvärr inte hålla mig att smaka av kanelbullen innan min cappuccino kom och jag kunde ta kortet, men det får ni stå ut med. Idag gjorde jag & min familj en liten utflykt till Zetas trädgård, och mamma kan inte - vilket mormor som också följde med påpekade ett antal gånger - åka någonstans utan att fika, så fika blev det. Gott! Jag körde ett säkert kort och tog en kanelbulle, men pajerna (man måste ju tjuvsmaka lite på andras) var också riktigt smashing.

Dagens frukost

Juice. Naturell yoghurt med müsli från AXA, skivad banan och nyplockade svartvinbär.

Finns det något lika härligt som att gå ut och plocka bär i en liten kopp för att hälla på müslin? Det är precis vad jag gjorde imorse. Dagarna hemma här varit en enda bärorgie kan man säga. Igår plockade jag en liter blåbär & en halvliter hallon, men bara för att frysa in. Vardagslyx och dessutom riktigt bra för miljön med egenplockade bär!

(Tyvärr verkar vår internetuppkoppling ha gone all mad under semestern, så jag lär blogga ytterst sporadiskt.)

Hemma!

Jag är lite kär. Precis innan vi skulle åka till Italien läste jag i en blogg om en tjej som tyckte att Rom bleknade i jämförelse med Paris - men jag kan inte annat än säga än vad snackar du om?! Jag fullständigt älskade Rom. Allting med Rom. Vilken otroligt fantastisk stad!

Italien

Jag har ju inte nämnt det, men i två veckor framöver så kommer det att vara rätt tomt på bloggen igen. Åker till Italien väldigt tidigt imorgon, och kommer inte hem förrän den 23:e. Men tillskillnad från min Englandresa så kanske jag har lite matbilder att bjuda på när jag kommer hem - det är ju trots allt Italien.

Grovt surdegsbröd



Brödet blev jättebra! Receptet är som sagt inte mitt, utan kommer härifrån, men jag hoppas att det är okej så länge jag inte tar någon cred för det. Jag bjöd resten av familjen på det till eftermiddagsfikat, och halva limpan är redan borta...
(Jag skippade delen med bakbord. För att jag är lat.)


Landsnoralimpan, 1 bröd

Dag ett, kväll
100 g rågsurdegsgrund
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl

Blanda allt i en rymlig bunke, täck med plast och låt stå - helst rätt varmt - över natten.

Dag två, morgon
300 g fullkornsdinkel
10 g salt

Rör ner i gårdagens blandning och blanda i några minuter. Täck över bunken igen och låt jäsa till dubbel storlek, i ca 3 timmar.
Mjöla lite på ett bakplåtspapper och vänd upp degen. Knåda lite till en fin bulle - som du själv vill ha den - och strö sedan på mjöl. Lägg över en handduk och låt jäsa i ca 1 timme. Under tiden, sätt på ugnen på 275°c.
Sätt in i ugnen och sänk temperaturen till 200°c. Efter en liten stund, stick i en stektermometer och ta ut brödet när det är 98°c inuti. Låt svalna på ett galler. Njut!







Brödbak!

Bild härifrån.

Nu är det bak på gång. Om det går bra så ger jag er receptet (trots att det inte är mitt), men ni kan hitta det här. Jag gjorde ju ett annat surdegsbröd för några veckor sen, och det blev riktigt gott, men jag har inte lagt ut receptet här eftersom jag läste på hans blogg att det stod fel i receptet först efteråt. Men jag kommer troligtvis att baka det brödet igen - med rätt recept - och om det blir lika gott lägger jag såklart upp det.
Dagens bröd är på jäsning, och sen ska det in i ugnen. Kan säkert smakas på redan vid eftermiddagsfikat. Gött!

Breakie


A-fil med skivad banan, blåbär, knäckebröd, hackade paranötter, gojibär & linfrön.

Det blev en salig blandning till frukost idag. Även om bilden inte blev den bästa så var det himla gott! Jag är fast vid knäckebröd i filen förresten, härligt krispigt och gott.
De allra flesta vet ju att ordet breakfast syftar på att man bryter nattens fasta, men för mig har ordet en lite annan innebörd. Jag tänker snarare på det som en snabb paus (break & fast) innan dagen riktigt har börjat. Utan frukost - dålig dag!

Eftermiddagsfika



Mormor kom och hälsade på, så jag passade på att svänga ihop lite muffins. De kommer från boken "Muffins & kakor", men jag ändrade - som vanligt - lite i receptet. Ville göra något nyttigt, men eftersom vi hade mycket jordgubbar hemma så gjorde jag med jordgubbar & choklad istället för citron & honung.
Jag och de vuxna tyckte att muffinsarna var goda, men de föll inte mina systrar i smaken lika mycket eftersom de var så grova. Bättre lycka nästa gång!

Färska jordgubbar & paranötter


Juice. A-fil med färska jordgubbar, hackade paranötter & vetekli.

Åh. Dessa jordgubbar var helt perfekta. Så perfekt mogna, mörkröda, saftiga, söta som bara svenska jordgubbar kan bli. Och så filmjölk. Det är svensk sommar det!
Jag har börjat ha på vetekli på frukosten förresten, så att jag får i mig lite fibrer som jag missar när jag inte äter müsli. Fast man kanske får tillräckligt från en grov macka? Anyway, det är gött.

(Jag ska ge er recept på supergod glass man kan göra utan glassmaskin sen förresten!)

Blåbär och a-fil


A-fil med brutet knäckebröd, vetekli, krossade linfrön, blåbär & solrosfrön.

Blev väldigt sugen på blåbär och filmjölk när jag såg den här bilden. Jag äter inte mina med socker - blåbär är ju söta i sig själva! - men vill helst ha något knaprigt till. Men istället för att ta det gamla vanliga, dvs. nötter eller müsli så blandade jag hejvilt. Riktigt lyckat - riktigt enkelt.
Precis som den perfekta sommarfrukosten ska vara
.

Fredagsfrukost


Yoghurt med päron, hackade valnötter, solrosfrön & gojibär. Hembakt surdegsbröd med smör, ost, päron & ruccola. Kiwi.


Bulgursallad med citrus


På sommaren vill man ju gärna ha något lite kallare till maten, och vad passar då bättre än en fräsch bulgursallad med smak av citrus? Passar superbra till grillat, vi åt den till kycklingspett (och grillad aubergine).


3 port.
3 port. bulgur
1 tomat
1 apelsin
1 stor salladslök
½ lime
ett knippe ruccola
ett knippe spenat
basilika
citronolivolja

(till dekoration)
en skiva lime
två basilikablad

Koka bulgur efter anvisningarna på paketet. När den är färdig, häll på citronolivolja och låt stå och svalna medan du skär tomaten, apelsinen, salladslöken och salladen. Blanda dessa med bulgurn. Pressa över saften från limen och dekorera med basilika och lime. Avnjut ute!

♥ TIPS! Toppa med solrosfrön eller pumpafrön så blir den ännu godare.

Hemma


Yoghurt med nektarin, hackad mandel & linfrön. Macka med cream cheese, skinka & gurka. Kiwi.

Yoghurt i England är inte gott. Den går att äta, men den hemma är så mycket godare. Men nu är jag ju hemma, och det är himla trevligt! Matbloggeri har inte varit min högsta prioritet under resan direkt, men ni har inte missat någonting - engelsmännen äter chips till lunch, och pommes frites till pizza? Perfekt kombination.

RSS 2.0