Surdegsgrund

Men något som däremot var gott: Surdegsbrödet! Yummiedummiedooo. Och båda mina systrar tyckte det också (fast så kan man inte alltid riktigt lita på dom). Receptet på brödet jag gjorde får ni ikväll, ska äta lite då och passa på att ta en bild. För visst börjar det bli lite bildlöst här i bloggen? Här kommer grunden (från Coop Mersmak):


Ingredienser:
1 ¾ + 1 dl rågmjöl
1 rivet äpple
1 ½ + ½ dl ljummet vatten

Dag 1: Blanda 1 ¾ dl rågmjöl med det rivna äpplet och 1 ½ dl vatten och lägg i en rymlig burk. Rör om ordentligt, sätt på ett lock (löst) och låt burken stå i rumstemperatur (men helst ännu varmare).

Dag 2-3
: Rör om en gång om dagen.

Dag 4
: Nu borde blandningen vara lite bubblig och dofta syrligt. Blanda i ytterligare 1 dl rågmjöl och ½ dl ljummet vatten.

Dag 5: Nu får du - äntligen - använda surdegsgrunden! Det bra är att hela inte går åt till ett bröd, så resten kan du förvara i kylskåpet för framtida bak. Det viktiga är att du matar den med ½ dl ljummet vatten och ½ dl rågmjöl en gång i veckan.

(Om ni tycker att det är kul med surdeg så måste ni förresten kolla in surdegskungens blogg)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0