Nu är det jul, här i vårt hus.
Mjuk lingonpepparkaka serverat med lingongrädde och lite lingon.
Igår gjorde jag mjuk pepparkaka! Halva nöjet är när den står i ugnen och man känner doften av pepparkakor i hela huset, men smaken är inte helt fel den heller. Bakad nästan efter Leilas recept, lite mindre socker bara.
Ingredienser
3 eko ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
2 msk pepparkakskrydda
1 dl filmjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl rårörda lingon
smör till formen
Lingongrädde
vispgrädde
turkisk/grekisk yoghurt
lingonsylt
Sätt ugnen på 175° varmluft. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret tillsammans med pepparkakskryddan och blanda i det och filmjölk äggsmeten. Blanda försiktigt i vetemjöl, bakpulver och salt i smeten, rör därefter ner lingonen. Häll ner i en smörad form. In i ugnen i 20-25 minuter. När du tar ut den ska den inte vara kladdig i mitten! Servera med lingongrädde och njut!
PS. Glöm inte att baka lussebullar idag! Trevlig advent :)
Bulgursallad
Bulgursallad med blandade bönor, tomat, clementin, kokt skinka & basilika. Toppat med citronolivolja & peppar!
Jag hade studiedag i veckan, och då blev det lite "man tager vad man haver"-lunch. Ljummen bulgursallad (minus sallad) - perfekt på hösten.
Fiskgryta
En måndagsmiddag hemma hos mig. Fiskgryta med lax, räkor, potatis, morötter och gröna ärtor. Serverat tillsammans med gott bröd och ost. Gött utan kött! (Eller något...)
Söndagsfrukost
Grapefrukt + Fil med Paúluns müsli & blåbär.
Har fotat frukost i helgen! Jag försökte faktiskt göra det i veckan, men av någon anledning så ser min gröt (jag äter alltid gröt på vardagarna) inte alls speciellt god ut på bild. Hm.
Lördagsfrukost
Filmjölk, Dinkelmüsli med Fikon & Pumpafrön från AXA och äpple.
Gårdagens frukost, minus macka och kiwi. Ackompanjerat med SvD's a-del blev det trevlig frukost en helgmorgon.
Mumsig banankaka
Ingredienser
50 gram flytande smör
3 st bananer
1 dl socker
1 ägg
4 msk mjölk
1 ¼ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
Kanel efter smak
- Sätt ugnen på 175°c. Mosa bananerna och vispa med sockret.
- Blanda i ägget, därefter smöret och sen mjölken.
- Rör i alla torra ingredienser.
- Häll i en form med löstagbar kant, och sen in i ugnen i ca 40 minuter.
- Ta ut och njut!
Maffiga chocolate chip muffins
De här muffinsarna blir som små berg. Efter tio minuter i ugnen var jag förvånad över hur mycket de hade växt, gissa vad jag var efter tjugo?
Ingredienser, 12 st.
3 msk smör- & rapsolja
2 dl strösocker
2 stora ägg
1 ½ dl fil+lite gräddfil
5 msk mjölk
300 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
100 g mörk blockchoklad, hackad
- Sätt ugnen på 200°c. Ställ i 12 pappersformar i en muffinsplåt.
- Rör smör- & rapsolja med socker tills det blir vitt och luftigt med en träsked. Blanda i ägg, fil+gräddfil och mjölk till en slät smet.
- Rör i mjöl och bikarbonat tills smeten är precis blandad.
- Ha i den hackade chokladen och fördela smeten i pappersformarna. Grädda i ca 20 min. Ta ut när muffinsarna är gyllenbruna och njut!
Plommon och gröt
Gröt (grynblandning) med plommon & mjölk.
Gott med plommon på gröten. Idag åt jag dock Paúluns Kakao & Russin-müsli och Saltå Kvarn-bröd (produktplaceringar, oh yes) med mosad avocado, skinka och tomat. Det var också gott, men hann inte fastna på bild tyvärr.
Fika
Jag har bakat muffins! Såååå gott. Jag brukar tycka att muffins kan vara lite torrt och tråkigt ibland, men det var inte dessa. Jag lovar att lägga upp receptet, hehe.
Fikon & blåbär
Gröt (grynblandning) med blåbär, fikon & mjölk.
Gårdagens frukost. Lite inspirerat av det här. En fantastisk frukostblogg det där förresten!