Mandelfläta
Idag bakade jag vetelängd. Nepp, det är alltså inte bröd (som det ser ut att vara). Fagert blev det ju inte, men himla gott! Det skulle nog sett lite finare ut om jag haft mandelflagor på, men det hade vi inte hemma.
Ingredienser, 2 längder
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
7-8 dl vetemjöl
200 g riven mandelmassa
1 ägg till pensling
(mandelflagor)
Smält smöret och blanda med mjölken. Värm till 37°c och smula i jästen. Ha i salt, socker och stött kardemumma. Arbeta sedan in mjöl & mandelmassa (helst blandat, om man tar mandelmassan på slutet kan den vara svår att få in i degen). Täck över och låt jäsa i 30-45 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela i två delar, som du sedan delar i tre delar vardera. Rulla ut varje del till en lång "korv" och fläta ihop till två längder. Jäs på plåt i 30 minuter till.
Värm ugnen till 225°c. Pensla med ägg (och strö på mandelflagor). Grädda i 10-15 minuter.
Servera och njut!
Frukostfrånvaro
Såhär är det. Jag älskar att lägga upp frukostbilder på bloggen. Men. Då ska det vara inspirerande, mouthwatering frukostbilder. Och ungefär såhär ser mina frukostar ut just nu - gröt kokt med mjölk och nedkokt frukt. Och det blir inte så mycket till bild (trots att det är himla gott). Så, frukostfrånvaro på bloggen tillsvidare.
Ville bara säga det, ciao bellas!