Sojacappuccino

Idag när jag tog min eftermiddagscappuccino (eh... okej, så ofta tar jag inte en capuccino på eftermiddagen att jag kan börja kalla det det, men i alla fall) så fick jag infallet att testa en med sojamjölk! Jag älskar att testa ny mat, och sojamjölk har jag varit nyfiken på ett tag nu...

Det första som slog mig var hur otroligt sött det var! Men om jag har fattat det rätt så finns det ju både sötade och osötade varianter - den här måste varit sötad. Det smakade helt okej, fast jag föredrar faktiskt vanlig mjölk måste jag säga. Kaffesmaken försvann liksom. Fast jag vet ju inte hur kaffet är på det här stället i vanliga fall, men anyway. Sojamjölk i kaffet lär det nog inte bli mer för mig.

(Och sen så är jag lite skeptisk mot sojadryck, eftersom det innehåller både stabiliseringsmedel, tillsatta vitaminer, tillsatt kalcium och arom - jämfört mot vanlig mjölk som innehåller mjölk och vitamin D.)

Vad föredrar ni, sojamjölk eller vanlig? Och är den osötade varianten godare?

Bovetegröt till frukost

Jag hade tänkt köra grötvecka den här veckan, och först ut är bovetgröt. På boveteflingor och inte krossat bovete för en gångs skull - mycket godare tycker jag, krossat bovete smakar ju knappt någonting. Jag kokade bovetegröten i micron (as usual). 1 dl gryn, 2,5 dl vatten & lite russin. Serverade med mjölk, hackat äpple och mycket kanel!

(Till detta två skivor filmjölksbröd med smör, ost och tomat. Längesen jag åt filmjölksbröd, det är himla gott faktiskt.)

Vilka smaker har jag testat?

Tänkte göra en liten lista på vilka smaker
(av de som finns i Sverige) som jag har testat. Den börjar bli relativt lång nu faktiskt!

  • Chocolate Macadamia
  • Vanilla Toffee Crunch
  • Chunky Monkey
  • Chocolate Fudge Brownie
  • Bohemian Raspberry
  • New York Superfudge Chunk
  • Phish Food
  • Baked Alaska
  • half baked
  • Cookie Dough
  • Strawberry Cheesecake
  • Mango Berry Swirl
I smak-o-rama toppen ligger nog half baked och Bohemian Raspberry. Browniebitarna är mycket godare i BR än i t.ex. Chocolate Fudge Brownie tycker jag - och tillsammans med hallon kan det ju inte bli annat än perfa. I botten ligger Strawberry Cheesecake och hm... Baked Alaska tror jag. Den känns lite menlös på något sätt.

Ben & Jerry's Vanilla Toffee Crunch

Det var ungefär tusen år sen jag åt Ben & Jerry's sist
, så ni kan ju gissa vilken glass jag valde när pappa föreslog att vi skulle köpa det. Ben & Jerry's Vanilla Toffee Crunch blev det denna gång, och tja... den var god. Jag älskar B&J's vaniljglass, så det höjde betyget... men vanilla toffee crunchen gillade jag inte alls, så helheten blev ju sådär. Men om ni gillar dem så lär ni älska denna glass!

Ingefärsgröt

 

Nu är det höst och jag äter gröt. Ja, mer och mer i alla fall. Dagen till ära blev det ingefärsgröt. Receptet var ungefär såhär:

1 port.
1 dl gryn (rågflingor + ca två msk kruskakli)
1,75 dl vatten
en bit riven ingefära
1 päron

Blanda gryn, ingefära och vatten i en skål. Ställ in i micron i en minut, hacka päronet under tiden. Ta ut ur micron och blanda ner hälften av päronet. Täck över med t.ex. en annan tallrik och låt stå till sig medan du äter en macka eller något. In i micron i 30 sekunder, servera med mjölk och resten av päronet!


En frukost

Yoghurt med AXA-müsli & mango. Frisk & fröig med cream cheese, skinka, tomat och ruccola.

Här är en annan frukostvariant
. Färsk mango är riktigt, riktigt gott. Men också himla jobbigt att skära.

Världens godaste gröt

Okej, jag har inte tagit en bild, för det här är onsdagsgröt (= måste gå snabbt). Den här gröten är sååå god! Aprikoserna ger en perfekt sötma.

1 port.
1 dl rågflingor (el. havregryn om man föredrar det, då tar man mer vatten)
1,75 dl vatten
3 klippta aprikoser

Blanda allt i en skål, ställ övertäckt i kylen över natten. Värm ca 2 minuter i micron. Avnjut med mjölk och skivad banan & gärna pumpafrön (Eller någon annan frukt, men bananito är godast. Tycker jag.)



Formfranska och mer bröd


Här var det rätt tomt på uppdatering
. Så vad gör jag en torsdagskväll? Bakar! Hinner aldrig baka längre. Dock bakar jag Leilas formfranska, det är nämligen lillasysters favorit. Var typ tusen år sedan jag åt vitt bröd, jag gillar över huvud taget inte vitt bröd (och alla tycker att jag är knäpp). Men jag ska smaka ikväll.
Imorgon är jag ledig, då tänkte jag baka surdegsbröd. Men så hittade jag (eller pappa visade mig) den här gamla boken. Jag älskar gamla kokböcker!

KNEW IT!

Okej, jag testade dietistens frukost idag och den var jävligt äcklig och inget jag tänker fortsätta med... så idag när jag kom hem så satte jag igång och räknade. Första alternativet som jag skrev upp att jag kunde tänka mig att äta slog hennes alternativ ifråga om protein, fett, kolhydrater OCH kalorier! Så frukosten kommer jag antagligen inte behöva ändra på. Känns riktigt skönt måste jag säga.

Dietistens frukost innehöll: 21 g protein, 19,6 g fett, 69,1 g kolhydrater och 546 kalorier.
Mitt alternativ innehöll: 22,5 g protein, 19,8 g fett, 77 g kolhydrater och 564 kalorier.

Nu kan jag ju ha räknat lite fel och så, men det kan ju inte vara något jag ska behöva ändra på liksom?

Matschema and shit

Hej. Jag tänkte skriva något personligt, men som ändå rör bloggen. Jag har fått ett matschema. Japp. Inklusive näringsdrycker och hela paketet, himlans trevligt alltså.
För det här med viktuppgång, det verkar jag av någon anledning inte fixa själv... så nu blir det hemskt mycket tråkigare frukostar kan jag säga:

1 dl havregryn (alt. ½ dl basmüsli)
1,5 dl mjölk/yoghurt/fil
1 msk sylt/äppelmos
2 mackor
2 tsk margarin
2 msk pålägg
grönsaksbitar

Tror jag det var. Suger. Verkligen. Inte en frukt så långt ögat når... inga valfriheter så långt ögat når.

Så med det här ville jag typ säga att - om jag inte bloggar så kan det bero på att jag kommer äta extremt tråkigt framöver. Tyvärr.


Gårdagens frukost

Weetabix med päron, blåbär & mjölk. Juice.

 

Mmmm. Det här var himla gott! (Fast det slog dock inte dagens frukost, ska göra det så snart som möjligt igen så får ni recept+bild, hann inte ta kort idag eftersom det är min tidigaste morgon) Till det självklart en macka.


Helglunch

Med fina färger. Bönor, blandad sallad, tomat, apelsin, prosciutto, rödlök, parmensanost, pumpafrön. Gött!

(Idag åt jag lever till middag förresten. Inte lika gott. Riktigt äckligt!)

 


Tropiskt


Filmjölk med Aktiv Müsli Tranbär & Aprikos, ananas, papaya & mango (kiwi och mackor i bakgrunden).

Idag hade vi knappt någon frukt hemma, förutom kiwi och äpplen, och äpple tar jag alltid med mig till skolan, så jag var inte så sugen på det. Då kom jag på att vi hade smoothiepåsar med ananas, papaya & mango i frysen. Lyx! Jag äter nästan aldrig tropisk frukt (om man bortser från kiwi) så det var riktigt gott.


Plommon & päron

A-fil med hemgjord müsli, päron & plommon. Blodapelsinjuice.

 

Dagens frukost. Gott, men jag önskar att jag kunde nöja mig med att hälla upp fil och müsli i en skål så skulle jag inte ta så jäkla lång tid på mig på morgonen...


Söndaglunch

Potatis i ugn, salladsmix, fläskkotlett, äpple, tomat, hackade valnötter & keso.

 

På helgerna blir det ofta restsallad hemma hos oss. Man tar helt enkelt de rester man har - i det här fallet potatis i ugn och fläskkotlett och kompletterar med grönsaker, frukt, nötter/frön & keso/god ost så har man vips en supergod sallad!


Rött & grönt

Filmjölk med hackat päron, dinkelfras & gojibär. Blodapelsinjuice. Hembakt knäckebröd med smör, emmentalerost & skivat päron/tomat.

 

Dagens goda frukost. Knäckebrödet är underbart gott förresten! Och emmentalerost är den bästa osten förresten. Jag äter massa emmentalerost varje dag. Ingen annan ost funkar på mackan.

Knäckebröd/knäckesticks

Här kommer receptet på knäckebrödet jag gjorde idag. Det var rätt enkelt, men tog mycket tid att baka ut och ha i ugnen. Och det blir väldigt, väldigt mycket. Men det är bra tycker jag! Jag gjorde två varianter - helt vanligt knäckebröd och så knäckesticks med sesamfrön & linfrön och pumpakärnor att ha som snacks. Men vakta dom noga när de är i ugnen, de blir lätt brända!

Ingredienser

50 g jäst

5 dl ljummet vatten

2 msk rapsolja

1 tsk salt

10 dl grovt rågmjöl

3 dl vetemjöl

rågmjöl till utbakningen

(pumpakärnor/sesamfrön/linfrön)

 

Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet. Blanda tills jästen löst upp sig och häll sedan i olja. Ha därefter i salt, rågmjöl och vetemjöl. Täck över och låt jäsa i ca 30 minuter (eller låt mogna i kylskåp i 1-2 dygn).

Sätt ugnen på 250°c. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut i den formen du vill ha. Kavla med kruskavel eller nagga brödet (om du inte vill göra knäckesticks, då häller du bara på frön/kärnor och kavlar in dem).

Lägg brödet på en plåt. Grädda i ca 7-9 minuter - något kortare om du gör knäckesticks - och vakta noga!


Dagens frukost

Filmjölk med hemmagjord müsli & plommon.

 

Ingen vidare variation på frukostarna just nu. Fast jag mjukstartade med gröt en gång nu i veckan, lär bli mer av det ju kyligare det blir. Snart ska jag ta ut det här brödet ur ugnen, sen ska jag på marknad. Har dessutom gjort knäckebröd, men det ska stå till sig i ett dygn. Man får ju passa på när man hinner liksom!


Frukost

Filmjölk med nektarin, hallon & pumpakärnor.


Måste vara lite tråkigt att det bara är frukostinlägg
här hela tiden, men så är det. Sen jag började skolan har jag inte alls hunnit laga lika mycket mat som tidigare, eller jo - jag har lagat mat, men när vi lagar mat hemma är det mer "lite av det där, och det skulle nog vara gott", så det är ju mer bak som jag brukar dela med mig av. Well, well, inte så mycket att göra åt det i alla fall.

Vardagsfrukost

Macka med keso, skinka & tomat. Kiwi. Filmjölk med hemgjord müsli & plommon.

 

En bra start på en bra dag. Jag har haft det så otroligt kul idag att det inte är sant! Hann inte lägga upp denna bild imorse, nu ska jag snart äta kvällsmacka.


RSS 2.0