Knäckebröd/knäckesticks

Här kommer receptet på knäckebrödet jag gjorde idag. Det var rätt enkelt, men tog mycket tid att baka ut och ha i ugnen. Och det blir väldigt, väldigt mycket. Men det är bra tycker jag! Jag gjorde två varianter - helt vanligt knäckebröd och så knäckesticks med sesamfrön & linfrön och pumpakärnor att ha som snacks. Men vakta dom noga när de är i ugnen, de blir lätt brända!

Ingredienser

50 g jäst

5 dl ljummet vatten

2 msk rapsolja

1 tsk salt

10 dl grovt rågmjöl

3 dl vetemjöl

rågmjöl till utbakningen

(pumpakärnor/sesamfrön/linfrön)

 

Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet. Blanda tills jästen löst upp sig och häll sedan i olja. Ha därefter i salt, rågmjöl och vetemjöl. Täck över och låt jäsa i ca 30 minuter (eller låt mogna i kylskåp i 1-2 dygn).

Sätt ugnen på 250°c. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut i den formen du vill ha. Kavla med kruskavel eller nagga brödet (om du inte vill göra knäckesticks, då häller du bara på frön/kärnor och kavlar in dem).

Lägg brödet på en plåt. Grädda i ca 7-9 minuter - något kortare om du gör knäckesticks - och vakta noga!


Kommentarer
Postat av: J

Oj vad fina!! :-D

2009-09-05 @ 22:32:40
URL: http://ettbraliv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0