Knäckebröd/knäckesticks
Här kommer receptet på knäckebrödet jag gjorde idag. Det var rätt enkelt, men tog mycket tid att baka ut och ha i ugnen. Och det blir väldigt, väldigt mycket. Men det är bra tycker jag! Jag gjorde två varianter - helt vanligt knäckebröd och så knäckesticks med sesamfrön & linfrön och pumpakärnor att ha som snacks. Men vakta dom noga när de är i ugnen, de blir lätt brända!
Ingredienser
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk rapsolja
1 tsk salt
10 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
rågmjöl till utbakningen
(pumpakärnor/sesamfrön/linfrön)
Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet. Blanda tills jästen löst upp sig och häll sedan i olja. Ha därefter i salt, rågmjöl och vetemjöl. Täck över och låt jäsa i ca 30 minuter (eller låt mogna i kylskåp i 1-2 dygn).
Sätt ugnen på 250°c. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut i den formen du vill ha. Kavla med kruskavel eller nagga brödet (om du inte vill göra knäckesticks, då häller du bara på frön/kärnor och kavlar in dem).
Lägg brödet på en plåt. Grädda i ca 7-9 minuter - något kortare om du gör knäckesticks - och vakta noga!
Oj vad fina!! :-D