Mandelfläta

Idag bakade jag vetelängd. Nepp, det är alltså inte bröd (som det ser ut att vara). Fagert blev det ju inte, men himla gott! Det skulle nog sett lite finare ut om jag haft mandelflagor på, men det hade vi inte hemma.


Ingredienser, 2 längder
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
7-8 dl vetemjöl
200 g riven mandelmassa
1 ägg till pensling
(mandelflagor)
2 1/2 25 1/2 1/2 1 7-8 200 1

Smält smöret och blanda med mjölken. Värm till 37°c och smula i jästen. Ha i salt, socker och stött kardemumma. Arbeta sedan in mjöl & mandelmassa (helst blandat, om man tar mandelmassan på slutet kan den vara svår att få in i degen). Täck över och låt jäsa i 30-45 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord. Dela i två delar, som du sedan delar i tre delar vardera. Rulla ut varje del till en lång "korv" och fläta ihop till två längder. Jäs på plåt i 30 minuter till.

Värm ugnen till 225°c. Pensla med ägg (och strö på mandelflagor). Grädda i 10-15 minuter.

Servera och njut!


Frukostfrånvaro

Såhär är det. Jag älskar att lägga upp frukostbilder på bloggen. Men. Då ska det vara inspirerande, mouthwatering frukostbilder. Och ungefär såhär ser mina frukostar ut just nu - gröt kokt med mjölk och nedkokt frukt. Och det blir inte så mycket till bild (trots att det är himla gott). Så, frukostfrånvaro på bloggen tillsvidare.

Ville bara säga det, ciao bellas!


Rågmjölsgröt

Igår hittade jag ett recept Rågmjölsgröt. "Konstigt", kanske vissa skulle ha tänkt och surfat vidare. Pas moi. Så idag testade jag att göra det, och gissa vad? Det blev riktigt gott! Jag äter oftast gröt på rågflingor, så det är ju inte jättestor skillnad, men den här gröten blir lenare och lite lik mannagrynsgröt i konsistensen.


Rågmjölsgröt, 1 portion
½ dl rågmjöl
1 dl vatten
1 dl mjölk*
salt
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt koka under omrörning (annars kan det bli klumpigt) till önskad konsistens**. Om du vill kan du skiva i en banan mot slutet av koktiden, det blir gott tycker jag!
Receptet kommer härifrån.

* Det går självklart att göra med bara vatten, men jag tycker att det är godare med mjölk. Once you go milk you'll never go back.
** Det brukar så 8-10 minuter, men min gröt blir klar mycket snabbare än så.

RSS 2.0