En tidning om hälsa

Vid gårdagens frukost satt jag och läste gamla nummer av iForm och Topp Hälsa. Jag tycker att det är både intressant och kul med träning och hälsa (surprise?) men det är en sak med den sortens tidningar som stör mig. De är alla inriktade på en sak. Vilken sak jag pratar om? Viktnedgång, såklart.
"Om du äter det här så blir du pigg, frisk... och smal", "Gå ner 12 kilo på ett år", "Ny kropp på två veckor", "Tappa 1 kilo i veckan", osv.
Varför finns det ingen hälsotidning som bara handlar om att må bra? Och inte denna hets om att gå ner i vikt. Jag menar, man kan ju vara intresserad av hälsa utan att behöva gå ner i vikt! Och, när man äter bra och motionerar så lär man gå ner i vikt/få en snygg kropp, utan denna hets att göra just det. Delar av dessa tidningar är enligt mig jättebra med träningsinspiration, kom-igång-tips osv. Om man lever hälsosamt så lär man vara och förbli smal utan att behöva ha det som högsta mål hela tiden.

Frukost


Hembakt surdegsbröd med smör, ost, skinka & tomat. Apelsinjuice. Yoghurt med Paulùns müsli, extra pumpafrön, skivad banan och blandade trädgårdsbär.

Idag blev det inga som helst konstigheter. Macka, yoghurt, juice. Men det är ju inte helt fel det heller! Jag hade nästan glömt bort Paulùns müsli, åt det hela tiden förut... men det var inte lika gott som jag trott (och så var det för lite pumpakärnor). Jag har blivit fäst vid mina rågfras/dinkelfras/nötter. Idag åker jag till England förresten, så det kommer inte att bli så mycket uppdatering förrän på tisdag-onsdag nästa vecka.

Surdegsgrund

Men något som däremot var gott: Surdegsbrödet! Yummiedummiedooo. Och båda mina systrar tyckte det också (fast så kan man inte alltid riktigt lita på dom). Receptet på brödet jag gjorde får ni ikväll, ska äta lite då och passa på att ta en bild. För visst börjar det bli lite bildlöst här i bloggen? Här kommer grunden (från Coop Mersmak):


Ingredienser:
1 ¾ + 1 dl rågmjöl
1 rivet äpple
1 ½ + ½ dl ljummet vatten

Dag 1: Blanda 1 ¾ dl rågmjöl med det rivna äpplet och 1 ½ dl vatten och lägg i en rymlig burk. Rör om ordentligt, sätt på ett lock (löst) och låt burken stå i rumstemperatur (men helst ännu varmare).

Dag 2-3
: Rör om en gång om dagen.

Dag 4
: Nu borde blandningen vara lite bubblig och dofta syrligt. Blanda i ytterligare 1 dl rågmjöl och ½ dl ljummet vatten.

Dag 5: Nu får du - äntligen - använda surdegsgrunden! Det bra är att hela inte går åt till ett bröd, så resten kan du förvara i kylskåpet för framtida bak. Det viktiga är att du matar den med ½ dl ljummet vatten och ½ dl rågmjöl en gång i veckan.

(Om ni tycker att det är kul med surdeg så måste ni förresten kolla in surdegskungens blogg)

Thailax med råris & grönsaksröra

Idag var det jag som lagade middag - utan recept den här gången. Jag gillar att laga utan recept så att man kan vara lite "fri", men om det inte går som det är tänkt blir jag lätt stressad. Idag gick det i alla fall som det var tänkt - enkel och bra mat. Tyvärr har jag inget foto, min kamera ligger på laddning inför resan imorgon.
(Och jag kallar den thailax i brist på annat, det är ju thaisås på den i alla fall)


3 port.
300-400 gram lax
1-2 msk Thai Sweet Chili-sås
1-2 msk Thai Hot Chili-sås
3 port. råris
½ aubergine
1 äpple
1 grön paprika
citronolivolja, peppar & salt efter smak

Börja med att koka riset enligt anvisningar (om ni inte har snabbris dvs.). Sätt på ugnen på 225°c. Lägg laxen i en ugnsfast form med skinnet nedåt. Pensla/bre på Sweet- och Hot Chili-sås (men det går bra med antingen eller). Salta och peppra. Sätt in laxen i ugnen, 20-30 minuter beroende på hur tjock biten är.
Fräs aubergine, äpple och paprika i citronolivolja (självklart funkar det med vanlig, men citronen blir gott till lax).
Servera genast och njut!

♥ TIPS! Servera med lite extra Sweet Chili-sås och gräddfil/turkisk yoghurt.

Islatte med hallon & basilika

... drack jag till mellanmål. Ja, det låter äckligt. Ja, det var äckligt. Men jag var så sugen på islatte, och så hittade jag ett roligt recept här. Det borde ha varit gott. Men det var det inte - så nu vet ni. Från och med nu tänker jag aldrig dricka islatte med något annat än vaniljglass (okej då, kanske chokladglass).


Frukost!


Knäckemacka med smör, ost & tomat. Gul kiwi. Apelsinjuice. Yoghurt med päron, hackade valnötter och linfrön.

Man kan säga att mitt frukostätande går i perioder - inte om jag äter, men hur jag vill äta det. Ett tag ville jag alltid äta familjefrukost vid matbordet, ett tag ville jag alltid äta frukost på sängen. Nu vill jag sitta ute! Med en tidning, med eller utan sällskap. Bara det är ute och man kan njuta av solen och lyssna på fågelkvitter.
Det är härligt. Det är sommar.

Chokladmousse med bär

Ja, om man kollar på ingredienserna så ser det lite... äckligt ut. Det tyckte jag med. Men jag lovar, om du inte berättar för någon vad som är i kommer ingen att kunna lista ut det. Inte ens min yngsta lillasyster kunde det - och hon är riktigt kräsen med vad hon stoppar i sig (det får inte vara för nyttigt liksom).
Tro mig, trots att den är annorlunda så var den här desserten väldigt uppskattad!

(Receptet kommer ursprungligen från ICA, och bilden är lånad därifrån)

4-6 port.
3 mogna avo
cador
1 ½ dl kakao
½ dl vatten
1 dl honung
1 citron

bär till servering*

Skala och kärna ur avocadorna. Lägg i en skål tillsammans med kakao, vatten och honung. Mixa till en jämn smet (var noga!) och smaka av med pressad juice från citronen.
Lägg upp i små glas/koppar och toppa med bär. Servera genast eller förvara i kylen en stund. Njut!


* Jag använde frysta "Trädgårdsbär" från Coop.

Surdeg


Jag håller på och bakar surdegsbröd för andra gången i mitt liv. Eller, bakar är väl att överdriva - det är fjärde dagen idag och surdegen är inte färdig att användas förrän imorgon (då jag åker bort...) men jag måste bara visa er hur fin och bubblig den är! Lägger upp recept om den blir bra. Det kommer från en tidning, men den här killen var med i artikeln.

I ♥ breakfast

Yoghurt med rågfras, persika, färska jordgubbar och linfrö. Macka med keso, skinka och tomat. Blodapelsinjuice.

Här är DAGENS frukost. Lite sen (nu ska jag äta middag, hehe) men det beror ju på att jag suttit och laddat upp massor av inlägg från gamla bloggen. Gissar att det inte är så många som kommer kolla på dem, men jag kan ju göra det i alla fall...

Godaste gröna

Du behöver:
2-3 dl hett vatten
1 msk citronskal
1-2 tsk grönt te
1-2 skivor citron
honung


Koka upp vatten som vanligt
. Raspa under tiden av skal från en väl tvättad citron. Lägg i koppen tillsammans med en tesil fylld med grönt te.
Skiva citron och lägg i koppen. Häll över varmt vatten och låt dra några minuter. Ta upp tesilen. Ha i någon tesked honung och njut sedan!

Passar superbra när man har ont i halsen - som jag haft i en vecka nu - eller bara känner behov av något varmt.

Sliter bloggen mitt itu

Ja, som ni kanske läst på min gamla blogg (om ni inte bara hittat hit av en slump?) så har jag slitit min gamla blogg mitt itu för att ha en personlig, dvs. den gamla och en tillägnat mitt största intresse - mat. Jag har alltid älskat mat - även om kärleken till mat numera är lite mer sofistikerad än att slänga i sig ett berg med pasta toppat med ketchup - en delikatess enligt mig för tre år sedan.
Jag älskar grön mat - med risk för att låta klyschig så tycker jag inte att frukt & grönt bara ska vara ett tillbehör utan en del av maten. Mat ska både smaka bra och göra bra! Jag hoppas att ni vill upptäcka ny mat och recept med mig, sätta surdeg, baka kakor och smaka på ljuvliga desserter. Hjärtligt välkomna till Foodporn!

Frukost


Frukost


Frukost


Fika


Middag


Frukost


Frukost


Fika


Fika


Frukost


Frukost


Frukost


Frukost


Frukost


Frukost


Surdegsbröd


Frukost


Pannkakor


Pasta med köttfärssås


Lunch


Mellanmål


Frukost


Lunch


Frukost


Filmjölksbröd

Jag måste helt enkelt tipsa er om den här otroligt goda filmjölkslimpan! Orginalreceptet kommer från Iheartgreen, och det hittar ni här. Jag har dock ändrat en del i det, eftersom att min mamma inte gillar russin och vi inte hade några saker hemma. Det här är faktiskt andra gången jag gör det, och jag var tvungen att göra dubbel sats eftersom att ett bröd tar slut så fort - så lyckat blir det!


1 limpa:
- 4 dl grahamsmjöl
- ½ linfrö
- ½ rågkross (alt. rågflingor eller kruskakli)
- ½ torkade aprikoser (alt. plommon eller russin)
- ½ solroskärnor
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 3 ½ dl fil
- 2 msk mörk sirap
- Sesamkärnor + smör

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°. Smöra och ströa formen med sesamkärnor. Blanda ihop de torra ingredienserna.
Rör ner filmjölken och sirapen väl. Häll smeten i en form och grädda i ca 1 timme. Njut!

(Och glöm ej: Receptet är inte mitt, utan kommer från Iheartgreen)

Chicken enchiladas

Mat har det lagats och ätits. Väldigt gott, fast kanske lite för lite grönsaker för min del. Men men, sånt får man stå ut med ibland för sin grönsakshatande lillasysters skull. Här är i alla fall receptet:

4 port.
2-3 kycklingfiléer (ca 400 g)
2 gula lökar
2 dl Tomat & Basilika Créme Fraiche
2 dl ost
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
4 stora eller 8 mindre tortilliabröd

Skär kycklingen tunt. Skala och hacka löken. Fräs kycklingen och sedan löken. Krydda med sambal oelek (ha i mer om du vill att det ska bli starkare!) och salt. Blanda i créme fraiche och låt puttra ett tag. Rulla in röran i tortilliabröd som du lägger i en ugnssäker form och in i ugnen i ca 10-15 minuter på 225°c. Njut!

♥ TIPS! Komplettera med en sallad.

Sockerfria muffins

12 st muffins
4 msk rapsolja
225 gram vetemjöl (ca 3 ¾ dl)
1 msk bakpulver
1 msk kakaopulver
½ tsk kryddpeppar
2 stora ägg
1 ¾ dl apelsinjuice
40 gram bär

1 Olja fördjupningarna i en muffinsplåt eller ställ i pappersformar i den. Sätt ugnen på 200°c. Blanda vetemjöl, kryddpeppar, kakao och bakpulver i en skål.
2 Vispa ihop ägg och olja i en annan skål. Häll i apelsinjuice och bär och blanda försiktigt. Rör ihop med de torra ingredienserna, men inte för mycket - det får gärna finnas lite klumpar.
3 Fördela muffinssmeten i fördjupningarna till ca två tredjedelar och grädda muffinsen i ca 20 minuter eller tills de rest sig och blivit gyllenbruna. Njut!

♥ TIPS! Om jag skulle baka muffinsen igen skulle jag nog ha i lite hackad, mörk choklad, för även om jag inte vill ha någon sockerchock så tycker jag inte riktigt att det är någon idé att baka muffins om de inte är ett dugg söta. Annars kan man ju ha i mer bär, det är antagligen också gott!

Chokladbrownies

Jag och lillsis min har bakat - chocolate brownies ur min Muffins & Kak-bok. Inte utan socker den här gången, och jag måste erkänna att det var lite godare. Ska man äta muffins eller kakor hör det ju till att det ska vara lite onyttigt, right? Dock blev dom väldigt mäktiga, man får i sig en bit och sen är man dömätt.
Här är i alla fall receptet på brownies som är perfekt kladdiga i mitten och knäckiga på toppen (några små ändringar av mig - mer choklad och mindre smör).

16 brownies.
ca. 40 gram smör
150 gram mörk choklad i bitar
175 gram råsocker
2 ägg
85 gram vetemjöl (ca 1½ dl)
½ tsk bakpulver
55 g grovhackade mandlar (eller andra nötter)

1. Klä en fyrkantig ugnssäker form med aluminiumfolie. Smält smör och choklad antingen i mikron eller på spisen i en tjockbottnat kastrull (jag gör det alltid i mikron för jag är lat). Rör om och ställ åt sidan så att det svalnar.
2. Vispa ägg och socker tills det blir ljus och pösigt. Vänd ner chokladblandningen och blanda sedan i mjöl och bakpulver. Rör sen försiktigt i nötterna.
3. Häll smeten i formen och ställ in i 20-30 minuter (beroende på om du har stor eller liten form). Känn med en provsticka om det är klart.
4. Du borde låta det svalna och skär sedan i fyrkanter, fast om du är riktigt sugen (som jag var) så är det inga problem att skära upp och smaka direkt. NJUT!

Chai latte

Till två glas:
3 dl vatten
ca 1 tsk hela kardemummakärnor
ca 1 tsk kanel (eller en kanelstång)
en bit färsk ingefära
2 tsk te
2 tsk honung
2 dl mjölk

Jag tog rött julte eftersom att vi inte hade något svart te hemma, och det blev riktigt gott! Speciellt eftersom att det var rätt kryddning också. Skala ingefäran och skär den i bitar. Häll i vattnet, ingefäran, kanelen och kardemumman i en kastrull, koka upp vattnet och låt det sjuda i ca 5 minuter. Dra sedan av kastrullen från plattan och häll i teet. Låt dra i några minuter, under tiden du värmer (jag är lat och gör åtminstone det i mikron) och skummar mjölken. Häll i honungen i teet och häll sedan i glaset. Njut.

Farmorbröd

3 x 6 rågbröd heter det i Annas kokbok, men här hemma kallar vi det farmorbröd eftersom att det var farmor som introducerade det för oss när jag var ungefär fem. Ett rätt grovt bröd, och jag var inte ett fan av mörkt bröd när jag var liten ska jag säga er, men det här har jag alltid älskat. Slängde ihop en deg igårkväll och lät det jäsa i kylen över natten!

Till 4 stora bröd:
6 dl ljummet vatten
6 dl vetemjöl
6 dl rågmjöl
1 paket jäst (50 g)
1-2 tsk salt

Smula jästen i en bunke och låt stå med vattnet i 5-10 minuter innan du rör ut den. Häll i rågmjölet och sen vetemjölet och saltet. Låt jäsa i ca 1 timme och dela sedan degen i fyra bitar. Lägg upp på två plåtar och tryck ut med en mjölad hand (de behöver inte vara jämna). Låt jäsa i 15-20 minuter, sätt samtidigt på ugnen. Sätt in i ugnen på 225°c i ca 15-20 minuter. Ta ut och njut!

Dessa bröd är inte fagra, men otroligt goda.

Hemgjord müsli

HEMMAGJORD MÜSLI. Jag insåg just att jag varit väldigt seg med att lägga upp det här müslireceptet, och trots att jag ska på step om en stund lägger jag upp det nu så att jag inte glömmer!


TILL 400 G MÜSLI:
5 dl rågflingor
5 dl havregryn
1 dl mandel eller valnötter
2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
(1 dl hela linfrön)
1 dl råsocker
2 dl vatten
5 msk neutral matolja
2-3 dl mjuka russin

Sätt på ugnen på 200°c. Hacka mandeln eller valnötterna grovt. Lägg ner dem i en bunke tillsammans med alla torra ingredienser (ej russinen). Rör runt. Blanda vatten och olja, och stänk sedan över blandningen i bunken. Krama in det lite med händerna. Bred sedan ut müslin på en smord plåt / bakplåtspapper och sätt in i ugnen i 20-30 minuter. Ta ut tre gånger under tiden och rör om så att müslin blir jämnt rostad. Passa noga under tiden!
Låt svalna, häll på russinen (eller annan torkad frukt) och förvara i en tät burk.

Våfflor

Jag nämnde ju att det skulle bli våfflor till lunch, och det var farmor som gjorde dem. Det här är ett lite nyttigare men helt otroligt gott recept, som jag känner att jag borde dela med mig av. (Dock insåg jag att det är väldigt mycket svårare att göra våfflor rättvisa på bild än en stor, färgglad sallad)


12 laggar
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 små potatisar
7 dl mjölk
2 ägg
½ dl rapsolja
salt

Blanda mjöl och salt i en bunke. Riv potatisen. Mät upp mjölk och olja i ett stort mått och blanda sedan i ägg och potatis. Häll ner smeten över mjölet och vispa ihop allting. Låt gärna smeten stå svalt och svälla i en liten stund.
Grädda i våffeljärn och - som vanligt - njut!

Chocolate Macadamia (Ben & Jerry's)

BEN & JERRY's. Choklad- och vaniljglass med chokladdoppade macadamianötter.
(Precis som vanligt med Ben & Jerry's) God glass, men kanske på gränsen till tråkig... nötterna däremot älskar jag, även om det kunde varit fler (men nu var det så att min mamma inte gillade dem, så jag tog hennes också och slapp lida nämnvärt). De är lite salta och väger upp glassen sötma perfekt!
Så jag gillar glassen, men som sagt var den lite tråkig. Det hade varit godare med t.ex. riktigt mörk chokladglass eller lite chokladswirls i glassen - hade den varit perfekt! Men jag tror att den är riktigt god att äta med typ skivad banan eller något.

Pizzadeg med graham

Yes, today I've got plenty of time. Så jag lägger upp receptet på pizzadegen! Ursprungsreceptet kommer från Anna Bergenströms (min idol, you know) Kärlek, Rosmarin & Timjan, men för det första så har jag tillsatt grovt mjöl (vilket säkert vissa tycker är en dödssynd när det kommer till pizza) och för det andra gjorde jag fel.


Ingredienser till 2 stora pizzor + pizzabullar
½ pkt jäst
1 tsk salt
1 tsk honung (helst flytande)
4 dl ljummet vatten (37°c)
2 msk mjölk
5 dl vetemjöl
5 dl graham

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör ut och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Knåda ordentligt (eller var lika lat som jag och använd elvisp med degkrokar...) och låt sedan jäsa i minst 40 minuter.

Kavla ut pizzorna (Degen räcker till som mest 4 stora pizzor, men vi brukar göra två stora och sen göra jättegott bröd av resten!) och ha på vad du vill. Jag brukar alltid ha grunden tomatpure, skinka/prosciutto (men prosciutton lägger man på efter att pizzan varit i ugnen) och tomater. Sen kan man ha på exakt vad man vill!

(Pizzorna gräddas i 275°c varm ugn i ca 10 minuter)

Farmors äppelkaka

Istället för äppelpaj blev det äppelkaka igår - riktigt lyckat! Jag använde ett recept jag fått av farmor (när jag är där och fikar brukar jag alltid fråga efter recept, hon lyckas alltid bjuda på något mumsigt), så jag kallar den Farmors äppelkaka. Superenkelt och gott!


Ingredienser
2 dl socker
2 ägg
¾ dl rapsolja
2 ½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl fil
2 äpplen
2 tsk kanel

Vispa ägg och socker riktigt pösigt och häll sedan i oljan.
Blanda ner bakpulvret i mjölet och blanda med resten. Häll i filen.
Häll drygt hälften av smeten i en bröad form och lägg sedan i äppelklyftorna (jag sparade sex att ha som dekoration på toppen). Strö över kanelen och häll sedan över resten av smeten.
Grädda i ugnen på 175°c i ca 40-45 minuter. Njut!

American Pancakes

Åh, gissa vad jag just ätit till frukost? American pancakes! Herregud, vad det var gott. Med honung och skivad banan... mmm. Egentligen kanske man skulle ha blåbär och maple syrup till, men inget av det hade vi hemma, så det får jag spara till en annan gång. För göra det igen kommer jag absolut göra! Har redan gjort det en gång tidigare, och det är faktiskt superenkelt - och receptet ska ni självklart få!

American pancakes (från arla.se, lite ändringar dock)
10-15 st
2 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk strösocker
1 ägg
2 ½ dl filmjölk
2 msk Arla smör&rapsolja

Rör ihop alla de torra ingredienserna i t.ex. ett litermått. Blanda ihop filmjölk, ägg & smör&rapsolja i en bunke. Vänd i de torra ingredienserna. Stek ca 10 cm i diameter stora pannkakor i smör&rapsolja. Vänd på pannkakorna när det börjar "bubbla" på ovansidan. NJUT!

♥ TIPS! Servera med flytande honung & skivad banan. Delicious.

Magnum Temptation Chocolate (GB)

... smakades idag! Dock nådde den inte riktigt upp till förväntningarna kanske...

GB beskriver glassen såhär: Krispig, mörk belgisk choklad utanpå. Len chokladglass inuti med läckra bitar av vit belgisk choklad, sega brownies och mjuk chokladsås.

Tyvärr kan jag inte riktigt hålla med! Ni vet om man gör brownies hemma, så vill man ha dem perfekta, sådär segt kletiga? Precis som Ben & Jerry lyckas med i t.ex. Bohemian Raspberry. Så var inte dessa brownies? Utan det var mer browniesmulor i glassen, inte alls speciellt gott. Och enligt mig - mörk-choklad-freak - var chokladen utanpå inte alls tillräckligt mörkt, utan den smakade sådär sött som billig mörk choklad gör.

Okej, nu ska jag inte klaga för mycket, det var på det stora hela en rätt god glass... men om man ska härma Ben & Jerry så tycker jag att man ska göra det bra, dåliga kopior suger rent ut sagt. Nä, länge leve klassiska Magnum & riktiga Ben & Jerry's!

Påläggstips

Påläggtips alltså. Honung & ost har jag ju varit besatt av länge, men skivat äpple och messmör natur testade jag imorse. Jag tvingar nämligen mig själv att inte bara äta ost & honungsmackor, det är ju så himla gott...
Båda dessa kombinationerna borde ni alla fall testa! Himlans smarriga båda två.

Enkel förrätt


Skivad baguette + chevréost + pinjenötter + flytande honung. In i ugnen på 200°c i ca 5 minuter.

Ibland kan det vara lite vardagslyx att äta förätt
, trots att det inte är något speciellt (eller när man börjat med maten för sent, och var vrålhungriga, som vi var igår). Och ibland vill man ha något simpelt, men ack så gott!

TIPS! För en lite barnvänligare variant, byt ut chevréosten mot philadelphiaost/vanlig hushållsost.

Enkel dessert

Åt jordgubbar med grädde och socker för ett par dagar sen, men måste säga att den här varianten, som jag alltid åt på sommaren som liten, är absolut bäst! Så enkelt, gott.

PS. Jag gjorde en annan underbar efterrätt igår, lägger upp recept ikväll eller något. Nu ska jag ut!

Special K Bliss (Kellogs)


Slutade sent idag, och hann inte hem innan jag skulle till frisören. Sprang därför in på Konsum för att hitta något mellanmål att äta på bussen. Såg Special K Bliss-bars, och tänkte: "Mmm, vad gott!".
Min farmor brukar nämligen alltid ha med sig massor av barer när hon kommer hem från England (bor där halvtid) och jag lovar, deras barsortiment är enormt och jag är typ fostrad på barer. Dock är det min farmor vi pratar om, så det har knappast varit några godisbarer hon tagit med utan goda, naturligt söta barer med massor av nötter och torkad frukt.
Men det här var INTE gott! Det smakade sött sött sött sött sött, som godis typ. Inte ens värt att testa...

Citrusyoghurt m. mandelbiscotti

Jag måste erkänna att ja, jag är något av ett efterrättsfreak. Godis är inget för mig, men efterrätter/bakverk däremot... mm. Det här är i alla fall en enkel dessert, och det gillar vi ju, eller hur? (Dock använde jag samma mängd till 6 som man egentligen skulle till 3-4, men alla tyckte att det var lagom) Mandelbiscottin är superenkel! Vissa recept innehåller hur många ingredienser som helst, men det gör inte det här, vilket jag tycker är väldigt behändigt och bra.


Citrusyoghurt, 6 port.
3 dl tjock grekisk/turkisk yoghurt (10%)
½ dl florsocker
Citron

Blanda ihop yoghurten och florsockret. Tvätta citronen (helst ekologisk) noga och riv sedan skalet. Blanda med resten och låt stå i kylen en stund. Servera i portionsglas.



Mandelbiscotti
2 dl sötmandel
Drygt 1 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 st ägg

Sätt ugnen på 175°c. Hacka 1 dl mandel fint, och hacka sedan resten grövre. Blanda alla de torra ingredienserna, och ha sedan i äggen. Arbeta ihop till en deg (OBS - väldigt kletigt) och forma sedan till två längder på en plåt, som två platta baguetter ungefär. Grädda i ca 15 minuter. Sänk sedan värmen till 100°, ta ut ur ugnen och skär i lagom storlek. Låt torka i ugnen i ca 30 minuter.


Kyckling- och äppelpanna

Jag lägger ju inte upp middags- eller lunchrecept speciellt ofta, och det beror på att när jag lagar mat (ofta tillsammans med någon) så använder vi i stort sätt aldrig recept. Men idag gjorde jag faktiskt det, och eftersom rätten blev väldigt uppskattad av hela familjen - vi har en del som är lite kräsna - tänkte jag lägga upp den på bloggen. Supergott och superenkelt! (Receptet kommer ursprungligen från Allt Om Mat)

(Det blir ingen bild, för blogg.se vill inte samarbeta)

4-5 PERS.
600 gram kycklingfilé/kycklinglårfilé
10-15 färska potatisar (beroende på storlek)
4 äpplen
1 citron
Olivolja
Svartpeppar
Salt

Sätt ugnen på 225°. Halvera kycklingfiléerna. Sköjl potatisen väl och halvera den. Ha olivolja i en ugnssäker form och ha sedan i potatisen och kycklingen. Salta och peppra och ringla sedan över lite olja.
Skölj citronen noga och raspa sedan skalet över kycklingen och potatisen. Pressa saften ur halva eller hela citronen (om du endast tar halva kan du ha resten i t.ex. gott citronvatten till maten) över. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter. Klyfta och kärna ur äpplena. Lägg på äpplena och ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter.

♥ TIPS! Servera med en god sallad.

Bovetegröt

Imorse åt jag bovetegröt till frukost. Eller, det var inte så länge sen - jag vaknade klockan 10. Vilket är väldigt ovanligt för att vara mig, men det beror nog på att jag fortfarande är lite krasslig. Krasslig och uttråkad...
Bovetegröten var i alla fall riktigt god! Jag åt den med mjölk, ett tärnat äpple och krossat linfrö. Fast konsistensen var rätt konstig. Jag gjorde på boveteflingor, och dom löstes upp helt! Så det blev liksom en finkornig mannagrynsgröt i konistensen.

Bovetegröt, 1 port.
½ dl boveteflingor
1 ½ dl vatten
salt efter smak

Värm i micron på högsta effekt i ca 2 och en halv minut. Servera med frukt/sylt, nötter/frön och mjölk!

Cookie dough (Ben & Jerry's)

Nu var det ju rätt länge sen jag kom med en glassrecension senast, men det har inte blivit så mycket glass den senaste tiden. Den här helgen har jag i alla fall testat Cookie Dough, klassikern. Tyckte att den var god, varken mer eller mindre. Eller visst - det är ju Ben & Jerry's, så om det hade varit annan glass hade jag sagt att den var supergod. Men för att vara B&J's var den god. Vaniljglassen var i alla fall god och krämig, som vanligt alltså, men jag tyckte att cookie-bitarna var lite för sockriga, precis som i Half Baked, och här fanns det ju tyvärr inga brownie-bitar som vägde upp det.
Jag ger den 3,5 poäng av 5: den var god, men kanske lite tråkig för att vara Ben & Jerry's. Supergott att äta med någon frukt!

Russinmuffins*

Efter ett önskemål så tänkte jag lägga upp receptet på muffinsen jag gjorde till kalaset i helgen. Det är himla enkelt men väldigt gott! Muffinsen kan ni se på bild här (dock ser mina lite platta ut).


Russinmuffins, ca 20 st
4 dl all-branflingor
2 ½ dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
1 dl russin
(men gärna mer, för russin är himla gott!)
½-1 dl råsocker
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
½ dl neutral olja
(t.ex. rapsolja)

Sätt ugnen på 200°c. Blanda flingor och mjölk och låt stå i ca 5 minuter medan du blandar ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner olja, ägg och russin i mjölkblandningen.
Rör ihop de torra och de blöta ingredienserna. Klicka upp i ca 20 muffinsformar som fylls till hälften. Grädda i ca 20 minuter.



* Kärt barn har många namn, de kallas även all-branmuffins och hälsomuffins.

Scones utan smör

Någon efterfrågade recept på sconesen, så här kommer det! Gjorde ett annorlunda recept än jag brukar idag, och ändrade dessutom i det. Blev lite fundersam när jag insåg att vi inte hade något grahamsmjöl, enligt mammas recept är det nämligen alltid hälften/hälften i scones, och jag tycker inte alls att det är lika gott med bara vetemjöl. Det blev en väldigt salig blandning kan jag säga, under bakningens gång när jag insåg att vi inte hade så mycket saker hemma.

Scones
1,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1,5 dl rågmjöl
1 dl råggryn
1 dl turkisk yoghurt
1 dl crème fraiche
1 dl vatten
lite fil (när det blev för torrt)

Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Blanda sedan i de blöta. Klicka upp på en plåt med bakplåtspapper i lagom stora klickar och ställ in i ugnen i ca 10-12 minuter.


Det blev alltså en väldigt salig blandning. Egentligen ska det vara 7 dl vetemjöl, 2 dl turkisk yoghurt & 1 dl vatten. Väldigt enkelt alltså, men jag tror (= hoppas) att mina blev godare!

Double chocolate cupcakes

Ni måste verkligen testa det här receptet! Det kommer från Allt Om Mat och är alldeles, alldeles underbart. Men en varning bara: Det är väldigt svårt att bara ta en, och det enda light med dessa cupcakes är Philadelphiaosten i frostingen.

ca 16 MUFFINS:
100 g mörk choklad
50 g smör
1 ¾ dl mjölk
2 ägg
1 ½ dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 krm salt
FROSTING:
50 g smör
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
200 g Philadelphiaost, light

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Grovhacka chokladen. Smält smöret och blanda ner chokladen och mjölken.
3. Vispa ägg, råsocker och vaniljsocker fluffigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt. Vänd ner både choklad- och mjölblandningen i äggsmeten.
5. Ställ pappersformarna i en muffinsplåt så att de inte rinner ut. Fyll formarna till 2/3, de jäser rätt mycket. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Frosting:
Smält smöret, rör i alla torra ingredienser. Låt svalna lite, och rör sen ner philadelphiaosten. Ställ in i kylen så att den kan stabilisera sig lite. Ta ut ca 30 minuter innan den ska bredas på.

OBS: För mig blev det sjukt mycket frosting, och då hade jag inte ens tillräckligt mycket Philadelphiaost. Från Allt Om Mat.

Hamburgare!


Jag nämnde ju att jag ogillar hamburgare, men det gäller bara fast food-kedjornas hamburgare - något jag älskar är hemmagjorda hamburgare, fast det kan också bero på att de inte är speciellt lika vanliga hamburgare.
En salig blandning av godsaker har jag på: Guacamole, sallad, hamburgare, rucolla, tomat, champinjoner + lite ketchup på det. Ja, jag måste ha ketchup på mina hamburgare. Och så olivciabatta. Hatar svampigt hamburgerbröd.

Before and after


Jag har en tendens att förstöra mat. I min värld är det ju mindre bitar desto godare blir det som gäller. (Och i vanliga fall delar jag varje mandarinklyfta i typ fyra bitar också)

På bilden ser ni en väldigt simpel dessert förresten: Ta valfri frukt, smält din favoritchoklad i micron och ringla över. Jag åt det tillsammans med en maräng, men det funkar lika bra med glass eller en kaka.

Lördagsfrukost


+ en kiwi och en lite nyttigare macka.

Nja, inte direkt världens nyttigaste frukost idag direkt. Björnbärssmoothie, pannkaka (fast lite mer crêpe-stuk på den) och fattiga riddare. De två sistnämnda serverade med honung & kanel. Mamma kom på idéen att vi skulle göra fattiga riddare, och sen blev det lite smet över - därav pannkakor också. Gott var det i alla fall!

Rooiboste


TETIPS: Jag är en teälskare, men har för det mesta bara druckit svart te eftersom att det är vad vi alltid haft hemma. Igår upptäckte jag hur otroligt gott det är med Rooiboste, alltså så kallat rött te (även om det egentligen är ett sorts örtte). Jag köpte massor av tesorter till min - också teälskande - farmor i julas, men det var först nu jag smakade på den här sorten. Det dricks utan mjölk, men själv tar jag lite honung till.
"Rooiboste sägs kunna lindra mot besvär som allergier, astma, kolik, hösnuva och eksem. Till skillnad från vanligt te så innehåller inte rooibos något uppiggande koffein, och kan därför drickas sent på kvällen utan att ge sömnsvårigheter." Källa: Improveme.se

Café au lait


Frukost


Sharon/Persimon

FRUKTTIPS: Kakifrukter har odlats i Kina i över 2000 år. Sharonfrukten är en förädling av denna frukt, och för att vara ärlig är jag inte så säker på vilken av dem jag ätit eftersom att de såldes under namnet "Persimon" (men jag gissar att det var kaki). I alla fall var de otroligt goda, och jag har ätit dem naturella, på mina Weetabix och nu senast tillsammans med lite turkisk yoghurt - och allt var delicious! Tillsammans med yoghurt känns det verkligen som en efterrätt, smaken brukar beskrivas som "söt och fyllig", och jag kan bara hålla med. Testa!

Äppel- och Kardemummamuffins

Dom här muffinsen är mumma! Dom kanske inte ser så mycket ut för världen - men smakar desto bättre! Muffinsen jag gjorde blev lite mindre än de egentligen ska bli, eftersom att vi har en muffinsplåt för 12 muffins och smeten egentligen är för 8-9 (halv sats), men jag tycker att de är i perfekt storlek.


12 stycken småmuffins
1 dl råsocker
½ dl rapsolja (egentligen smör, men vi hade inget hemma)
1 ägg
1 äpple
1 dl vetemjöl
¾ dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 dl crème fraiche (Som en liten parantes: Min mamma tyckte att de var lite "fettiga", så om ni vill kan ni kanske ta ¼ dl rapsolja)


Sätt ugnen på 225°. Blanda rapsoljan med råsockret och tillsätt ägget under tiden du rör. Vispa tills det är pösigt. Blanda de torra ingredienserna. Riv äpplet. Blanda i de torra ingredienserna, äpplet och crème fraichen. Klicka ut i muffinsformar och sätt in i ugnen i 10-12 minuter. Njut!

EDIT: Glömde skriva att det ursprungliga receptet kommer härifrån.

Half Baked (Ben & Jerry's)


Ben & Jerry's "Half baked" testades i söndags, och som ni ser på bilden blev mitt utlåtande bra. Jag älskar den! Den här och Bohemian Raspberry är mina absoluta favoriter. Egentligen borde jag skämmas lite, eftersom att det verkar mer rätt att ha testat Cookie Dough innan jag testar den här, men nu blev det som det blev. Fudge brownies & cookies passar otroligt bra ihop tillsammans, att blanda dem två med glass är ungefär det bästa som gjorts i glasshistorien. Det finns faktiskt bara ett enda litet minus - dock för litet för att sänka betyget - och det är enligt mig att kakbitarna är lite för söta. Annars är den perfecto!

Lördagsfika


I ♥ breakfast


Äppelpaj

Superenkelt, gott och relativt nyttigt. Jag tycker att det är godare med fiberberikade havregryn och grahamsmjöl, eftersom att den blir krispigare då, men det kan man ju avgöra själv.


Deg:
1,5 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
0,5 dl råsocker
100 gram smör
Fyllning:
3-4 äpplen
1 msk kanel
1 dl hackad mandel


Blanda ihop degen tills den är smulig och fin. Häll ut 2/3 i en pajform, och lägg därefter ut skivade äpplen. Strö över kanel, mandlar och resten av degen. In i ugnen på 225° i ca 20 minuter.
Servera med t.ex. vaniljglass eller vaniljsås och njut!

Weetabix



Jag har ätit dom så länge så att jag inte kommer ihåg när jag började, innan de fanns i Sverige brukade min farmor importera dem från England där hon bodde. De går att variera med typ allt, när jag var liten åt jag dem oftast med sylt eller skivad banan.
En av mina favoriter nuförtiden är att göra snabbäppelmos i micron, och ha på (man äter dem tillsammans med mjölk), lite mysigt sådär när det är kallt ute också.


Phish food (Ben & Jerry's)


FINA FISKAR. Chokladglass med kolasås, mashmallows och chokladfiskar som smälter på tungan. God glass, goda fiskar, fast väldigt söt (men god, såklart). Den skulle nog ha fått en femma, om det inte hade varit för att Bohemian Raspberry är snäppet bättre. Men den rekommenderas verkligen!

Crema di Mascarpone (Carte D'Or)


HOBBYRECENSENT. Sjukt god glass, för det första. Len, mjuk gräddglass med skogsbärssås och hackade pistagenötter. Trots det tycker jag inte att den är helt hundra, till skillnad från tex Ben & Jerry's så smakar inte gräddglassen något speciellt, utan man måste verkligen se till att få med pistage eller skogsbärssås på varje sked. Men annars är den väldigt god, speciellt om man har den till en kaka eller något. Och lite plånboksvänligare än B&J's, men det är ju inte direkt jag som betalar...

RSS 2.0